Widok na taras - ogród prywatny w Tenczynie

Ostatnio dużo pisaliśmy o przestrzeni miejskiej, dziś przedstawiamy ogród prywatny w Tenczynie, koło Myślenic.

Jak powstawał projekt?

Projektowany ogród prywatny w Tenczynie zlokalizowany jest na stosunkowo długiej działce  przylegającej z jednej strony do drogi wewnętrznej, z drugiej zaś ograniczony  skarpą. Poza skarpą, na terenie działki nie występują duże różnice terenu – jest ona stosunkowo płaska. Projekt został podzielony na etap koncepcyjny oraz docelowy projekt wykonawczy zawierający projekt funkcjonalny, projekt nawierzchni oraz zieleni. Przed przystąpieniem do koncepcji z powodu braku mapy do celów projektowych wykonaliśmy pomiary w terenie w celu naniesienia znajdujących się na działce obiektów na przygotowywany rysunek.

Projekt ogrodu powstawał w przeciągu 3 miesięcy, a sam etap koncepcyjny trwał około miesiąca.  Klienci przedstawili nam przykładowy projekt ogrodu oraz elementy ogrodowe, które przypadły im do gustu i które stały się wyjściową do naszej koncepcji. Konsultacje odbywały się zarówno w trakcie spotkań jak i droga mailową.

Ogród prywatny w Tenczynie – główne założenia

Na terenie działki zlokalizowane były trzy obiekty – dom, budynek gospodarczy oraz fragment muru biegnącego prostopadle do skarpy. Pierwszym etapem koncepcji było więc odpowiednie zaprojektowanie komunikacji, w oparciu o którą powstawał projekt zieleni. Istotnym  aspektem projektowym był taras, który nie spełniał swojej funkcji ze względu na małe parametry w stosunku do terenu jak i domu. Projekt rozwiązuje także problem nieatrakcyjnego muru zlokalizowanego na terenie działki. Kolorami dominującymi w projekcie są odcienie szarości i bieli, wprowadzone w nawierzchni a także częściowo w postaci roślin. Dobrana w projekcie roślinność nie wymaga zabiegów pielęgnacyjnych i jest atrakcyjna w każdej porze roku.

RZUT CAŁOŚCI

rzut ogrodu - ogród prywatny w Tenczynie

Komunikacja i nawierzchnia

Zaprojektowano główny podjazd prowadzący od drogi wewnętrznej do garażu, przy którym zlokalizowany został dodatkowy parking.  Na prośbę klientów przewidziano także dodatkowe miejsca parkingowe, które zlokalizowane zostały przed zaprojektowanym ogrodzeniem z podziałem na parking o nawierzchni utwardzonej z kostki oraz mniejszy parking żwirowy.  Dla urozmaicenia, na nawierzchni podjazdu zaprojektowano pasowe ułożenie  dwóch typów kostki brukowej, a przed domem wprowadzono nawierzchnię z bardziej ozdobnych płyt. W części ogrodu przylegającej do domu zaprojektowano obejścia z wykorzystaniem żwiru oraz płyt, a także przejścia pomiędzy tarasem a grillem oraz garażem a budynkiem gospodarczym.  Na tarasie z kolei  przewidziano ozdobne płyty w kolorze antracytowym. Zmienione zostały także wymiary tarasu, który był stanowczo za mały i nie pozwalał na rozstawienie większego stołu z krzesłami. Został on więc powiększony, wprowadzono także niższy poziom tarasu na którym można swobodnie rozkładać meble ogrodowe i który otoczono ozdobną zielenią.

Roślinność

Głównymi roślinami  w projekcie są trawy a kolorystyka ogrodu utrzymana jest w odcieniach zieleni i bieli, co zgrywa dobrze zarówno z zaprojektowaną nawierzchnią jak i istniejącym budynkiem. W części frontowej ogrodu zaprojektowane zostały pasy traw z białymi bylinami oraz brzozami, przewidziano także duży trawnik na którym dzieci mogą swobodnie bawić się i grać w piłkę.Wprowadzono także szpaler z drzew owocowych podrośniętych bylinami i roślinami cebulowymi dającymi efektowny, fioletowy akcent w okresie wiosennym. Przed budynkiem wprowadzono rabatę z zimozielonymi i betonowymi kulami  oraz przewidziano drzewo iglaste, służące w okresie zimowym jako choinka bożonarodzeniowa.  W tylnej części ogrodu przewidziano pasowe nasadzenia z traw ramujące ogród oraz nasadzenia hortensji. Przy tarasie zlokalizowano drzewo w celu jego ocienienia w okresie letnim a także nasadzenia z traw ozdobnych.

Zaprojektowana roślinność daje możliwość podziwiania ogrodu także w zimie dzięki zastosowaniu hortensji, traw ozdobnych oraz żywopłotów zimozielonych ogród ma charakter całoroczny.

widok na ogrodzenie - rysunek koncepcyjny, ogród prywatny w Tenczynie
Widok na strefę wypoczynkową ogrodu

Pozostałe elementy

Projekt wprowadza murek  gabionowy pełniący funkcję muru oporowego utrzymującego skarpę. W projektowanym murku przewiduje się także grill z wędzarnią przy którym wprowadza się drewniane siedziska na gabionie. W tym miejscu zlokalizowane jest także palenisko na płytach.
Na istniejący przy budynku gospodarczym mur wprowadzono ozdobne panele oraz podpory na pnącza, a w pobliżu muru zlokalizowano ogródek warzywno-ziołowy w podniesionych donicach.

W projekcie przewidziano także miejsce zabaw dla dzieci na nawierzchni bezpiecznej, w którym znajduje się piaskownica oraz drewniany domek. Miejsce zabaw zostało zlokalizowane w pobliżu tarasu, co pozwala rodzicom na pilnowanie dzieci. W okresie letnim jest także idealną lokalizacją do rozłożenia hamaka lub rozstawienia basenu.

Projekt przewiduje także rozmieszczenie oświetlenia wzdłuż podjazdu oraz przy tarasie w postaci niskich, antracytowych słupków. Przewidziane zostały słupki rzucające światło w dwie strony, co pozwala na równoczesne podświetlenie nawierzchni i rabat.

Mamy nadzieję, że nasz pomysł na ogród prywatny w Tenczynie przypadł Wam do gustu.

Poniżej tablica z inspiracjami do projektu ogród prywatny w Tenczynie, zapraszamy do oglądania!