Nasze biuro projektowe w niedługim czasie będzie świętować zakończenie inwestycji przebudowy biurowca Błękitek. Prace trwają nieprzerwanie od wielu miesięcy. Nasz zakres opracowania obejmował wykonanie nowego projektu zagospodarowania. Dlatego też w tym wpisie skupimy się na remoncie otoczenia samego budynku. projekt otoczenia biurowca 

Błękitek,

Chyba nie ma Krakowianina, który nie znał by tego budynku. K1, zwany potocznie Błękitkiem – mierzący 105 metrów, 20-kondygnacyjny, jest najwyższym budynkiem w Krakowie, oraz najwyższym wieżowcem biurowy, tzw. „budynek inteligentny”, zlokalizowany przy Alei Pokoju, obok Ronda Grzegórzeckiego. W kilku słowach: „Historia budynku sięga lat 70. XX wieku. W 1972 rozpoczęto wznoszenie wieżowca według projektu architekta Janusza Ingardena, jako budynek Robotniczej Spółdzielni Wydawniczej „Prasa” (stąd skrótowa nazwa RSW „Prasa”). Budowa nie została jednak ukończona. Powstały budynek miał kolor pomarańczowy i nowatorskie, jak na ówczesne czasy szyby pokryte bardzo cienką warstwą złota, które jednak okazały się bardzo nietrwałe i nieodporne na warunki zewnętrzne. W latach 1996-1998 całkowicie zmodernizowano budynek według projektu Krzysztofa Kiendry. Biurowiec został pokryty wtedy błękitnym szkłem sprowadzonym z Luksemburga, czemu zawdzięcza on swoją nieoficjalną, ale popularną nazwę. Siedzibę swoją ma tam obecnie Bank Pekao SA (wcześniej Bank BPH).Modernizacja biurowca została nagrodzona w konkursie pod patronatem marszałka województwa małopolskiego tytułem „Budowa Roku 1998″ za projekt i realizację.” Jak podaje dalej wikipedia: W 2014 roku wieżowiec przeszedł kolejną modernizację. Zmienił również nazwę z Cracovia Business Center na K1.

Cel projektu:

Celem była modernizacja – projekt otoczenia biurowca. Priorytetem była wymiana nawierzchni, która przez lata była już mocno wysłużona. Zależało nam na tym aby użytkownicy budynku czuli się bezpiecznie. Dlatego też bardzo ważne było podkreślenie ciągów pieszych. Ożywienie nową zielenią terenu oraz duża ilość donic i ławek ma na celu aktywizowanie parteru, który do tej pory służył jedynie komunikacji. Poszerzenie ciągów pieszych i stworzenie wysepek zieleni ma zmienić sposób korzystania z terenu.

architektura krajobrazu miejskiego

projekt otoczenia biurowca

1. Mała architektura

Projekt otoczenia biurowca we frontowej części budynku zakłada wymianę istniejących elementów, a także w związku z remontem parkingu w tylnej części budynku wprowadzenie urządzeń małej architektury wzdłuż elewacji. Wprowadzone donice z roślinnością krzewiastą mają podkreślać nowe wejścia do budynku, a materiały nawiązywać do chromowanych kolumn przy elewacji.

Wszystkie elementy mają być domontowane na stałe, w celu zabezpieczenia przed kradzieżą. Należy wykonać betonowe fundamenty umieszczone pod posadzką, w taki sposób aby umożliwić dokręcenie elementów małej architektury kotwami/ śrubami na stałe do podłoża.

Na zdjęciach poniżej pokazujemy sposób rozwiązania wąskiego skrawka skarpy przylegającego do chodnika. Fundamentowanie krawężników oraz duże nachylenie terenu powodowało, że ziemia nie potrafiła utrzymać odpowiedniej wilgotności. Dodatkowo teren ten był mocno zacieniony przez budynek. Zdecydowaliśmy się na usunięcie zieleni z tego paska i wykonanie murku który estetycznie wpisał się w architekturę budynku.

gabion-zdjęcie rok 2013

skarpa – przed wykonaniem gabionu

jak zaplanować gabion

gabion z wypełnieniem z kostki granitowej

granitowe otoczenie biurowca

granit w koszu gabionowym

kosze wypełnione kostką granitową przy schodach

granit jako materiał na schody

2. Nawierzchnia

Obecnie na terenie inwestycji główne dojście na teren stanowi wąski chodnik z płyt betonowych mieszczący się w północno-wschodniej części działki. Chodnik ten przecięty jest jezdnią samochodową asfaltową i przechodzi w część pieszą wzdłuż elewacji budynku, wykonaną z kostki betonowej. Komunikacja samochodowa odbywa się po jezdniach asfaltowych, miejsca parkingowe wykonane są z kostki betonowej. Głównymi założeniami projektowymi są stworzenie przestrzeni przyjaznej dla użytkowników pieszych i podkreślenie nowego dojścia do budynku umożliwiającego wygodne korzystanie z nowo projektowanych lokali usługowych na parterze biurowca. Kostka granitowa układa w pawie pióra umożliwiła wykonanie obniżej w chodnikach tworząc wygodne podjazdy dla osób niepełnosprawnych.

obniżenia w chodniku granitowym

chodnik z kostki granitowej surowołupanej

Wykonano również grawerowane płyty granitowe, które w czytelny sposób numerują miejsca postojowe na parkingu.

jak ponumerować miejsca postojowe

numeracja miejsc na parkingu

numery na parkingu

płyty granitowe z numerami na parkingu

projekt otoczenia biurowca