Inicjatywa „Zielona strefa ulicy Katowickiej” w ramach której powstanie park kieszonkowy w Bytomiu to zgłoszony do budżetu obywatelskiego projekt, który uzyskał poparcie wielu mieszkańców. Ulica Katowicka w Bytomiu od jakiegoś czasu przechodzi etapowo rewitalizację aby stać się wizytówką miasta. Aby dopełnić jej reprezentacyjnego wizerunku oraz zapewnić mieszkańcom piękne i funkcjonalne otoczenie, na zlecenie Gminy Bytom opracowaliśmy kompleksowy projekt parku kieszonkowego zlokalizowanego w wolnej przestrzeni, w miejscu po wyburzonej niedawno kamienicy.

Poniżej zdjęcia ze zrealizowanego parku kieszonkowego:
Konsultacje – wstęp do projektowania

Jednym z najistotniejszych elementów pracy nad projektem były konsultacje społeczne w czasie których mieszkańcy mieli szansę zapoznać się z pierwszymi naszymi pomysłami na przyszły park kieszonkowy w Bytomiu ale także zgłosić nam swoje potrzeby i uwagi. Praca nad projektem obejmowała dwa spotkania – pierwsze przedstawiające pierwsze idee projektowe oraz drugie, w którym zaprezentowana została koncepcja oparta o wyciągnięte z przeprowadzonej wśród uczestników konsultacji ankiety.To właśnie dobra współpraca z mieszkańcami dała nam możliwość lepszego dostosowania projektu do ich potrzeb. (więcej o przebiegu konsultacji możesz przeczytać TU.)

Obok rozmów z mieszkańcami, przeprowadzone zostały także uzgodnienia projektu z konserwatorem, który który opiekował się tym terenem i który zwracał szczególną uwagę na zlokalizowane na terenie fragmenty średniowiecznych murów otaczających w przeszłości miasto Bytom.

Park kieszonkowy w Bytomiu_widok
Niewielka przestrzeń – wiele możliwości

Mimo niewielkiej przestrzeni, na terenie zlokalizowane zostały liczne elementy służące zarówno starszym jak i młodszym użytkownikom tej przestrzeni. Aby w pełni wykorzystać przestrzeń, zdecydowaliśmy się na częściowe zagospodarowanie ścian sąsiednich budynków. Dzięki obsadzeniu  ścian pnączami, znacznie zwiększyliśmy ilość zieleni a przeznaczenie jednej ze ścian na mural znacznie urozmaiciło przestrzeń. Dodatkowo, niektóre elementy jak siedziska czy ścianka wspinaczkowa zostały dosunięte do ścian kamienic dzięki czemu uzyskano więcej przestrzeni.

Park kieszonkowy w Bytomiu

Projektowany teren zawiera wiele ciekawych elementów takich jak:

  • reprezentacyjna brama BYTOM wykonana w stylistyce industrialnej z teowników – brama jest także podporą wiszącej ławki miejskiej
  • przestrzenie rekreacyjne wyposażone w liczne siedziska betonowe i leżaki
  • elementy zabawowe w postaci piaskownicy, luster zniekształcających czy parku linowego
  • nasadzenia licznych brzóz rozjaśniających przestrzeń białymi pniami,
  • nasadzenia długokwitnących krzewów, traw i bylin,
  • łąkę kwietną dostosowaną do terenów miejskich

Cały projekt utrzymany jest w lekko industrialnej stylistyce i kolorach nawiązujących do ceglanych ścian sąsiednich kamienic. W projekcie nie zabrakło  rozwiązań funkcjonalnych wprowadzających nowe ciągi piesze pozwalające na swobodne przejście z ulicy Wałowej na Katowicką oraz z podwórka sąsiedniej kamienicy na teren parku. Dla zapewnienia mieszkańcom kamienicy prywatności, podwórko zostało wydzielone murem z bramą od parku. Całość uzupełniona została o znaczną ilość zieleni, która wydziela od siebie poszczególne przestrzenie.

Park kieszonkowy w Bytomiu_plac zabaw
Park w Bytomiu_widok
Nadzory nad realizacją

Przy większości opracowywanych przez nas projektów zieleni, oferujemy nadzór nad jego realizacją. W przypadku realizacji w Bytomiu, po raz pierwszy zostałyśmy poproszone o regularny nadzór. W związku z tym co tydzień jesteśmy na budowie i obserwujemy postęp prac. Widzimy jak powstają kolejne elementy projektu jak ścieżki, rabaty, oglądamy kolejne materiały przywożone na budowę. Wszystkie uwagi i wątpliwości dotyczące projektu są na bieżąco omawiane w trakcie nadzoru i wyjaśniane na co tygodniowych naradach. Niektóre aspekty projektu zostały przez nas zauważone na etapie budowy. Były to tak naprawdę drobne elementy, które jednak wpłyną na końcowy odbiór tej przestrzeni. W trakcie nadzorów okazało się między innymi, że wykonawca nie zauważył umieszczonego w projekcie zapisu o konieczności założenia na skarpie łąki z rolki, w związku z czym założone zostało wysianie łąki. Wysianie łąki z kolei odbyłoby się w nieodpowiednim do tego terminie oraz nie przyniosło oczekiwanego efektu. Kolejnym aspektem dopracowanym w trakcie nadzorów była kwestia korekty niwelety terenu. Po oczyszczeniu terenu przez wykonawcę koniecznym okazało się ponowne przeanalizowane projektowanego ukształtowania terenu. Aktualizacja wysokości terenu uchroniła Inwestora przed niepotrzebnymi kosztami oraz pozwoliła na zachowanie atrakcyjnej rzeźby terenu.

Przy tak dużych projektach poniesienie dodatkowych kosztów przez Inwestora w postaci regularnych wizyt projektanta w terenie jest opłacalne. To my jako projektanci najbardziej szczegółowo znamy swój projekt, jesteśmy więc w stanie dopilnować wszystkich szczegółów, odpowiedzieć na wątpliwości wykonawcy czy nanieść korekty przy jednoczesnym zachowaniu założeń projektu. Nam także zależy na jak najlepszym efekcie końcowym i jakości wykonania projektu, a Inwestor ma możliwość konsultacji z nami w dowolnym momencie.